Prachtige bergwandelingen

De Ariège, een prachtig stukje Frankrijk

De Ariège is gelegen tussen de departementen Haute-Garonne en Aude, tegen de Spaanse en Andorrese grens aan. Het is vernoemd naar de rivier de Ariège, die dwars door het departement loopt, van de hoge Pyreneeën uitmondend in de Garonne.

Ver voor de jaartelling woonden hier al mensen. Getuige hiervan zijn de rotstekeningen en -schilderingen, die men kan bezichtigen in de vele grotten, zoals die van Bédeilhac, Lombrives (de grootste van Europa), Niaux en Lavache. Ook is het de moeite waard het (openlucht)museum van de Pyreneeën bij Tarascon te bezoeken.

De Catharen

In de middeleeuwen leefden hier de Catharen, een afsplitsing van de katholieke kerk. De paus was hier niet blij mee en heeft in eendrachtige samenwerking met de Franse koning alle Catharen uitgemoord of “bekeerd”. Beroemd is het kasteel van Montségur, waar de Catharen het langst standgehouden hebben. Het dorp Montaillou, daar vlakbij, is bekend door het gelijknamige boek van Emmanuel Le Roy Ladurie. Als je dit boek gelezen hebt, is het erg leuk om het dorp te bezoeken. Veel familienamen zijn nog hetzelfde als toen, in pakweg de 13e eeuw.

Wandelgebied

Buiten de historische bezienswaardigheden is het een wandelland bij uitstek. Vele honderden kilometers wandelpaden, gemarkeerd en ongemarkeerd, hoog en laag, makkelijk en moeilijk, doorkruisen de Ariège of lopen de grens over naar Spanje en Andorra. Erg bekend is de route GR10, die loopt van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan en die ook door de Pyrénées Ariègoises loopt.

Zomer- en wintersport

De laatste jaren is ook hier ingehaakt op de moderne sporten zoals parapente, canyoning, rafting, enz. De wintersport begint zich ook te ontwikkelen, o.a. op het Plateau de Beille (langlaufen), Ax-les-Thermes, Col de Chioula (langlauf), Guzet Neige en de Monts d'Olmes is er volop sneeuwpret. Andere vermaken zijn kanoën, paardrijden, en bergbeklimmen. Sportieve fietser kunnen hier Tour de France-etappes en -cols nafietsen.

Dorpsfeesten, jaarmarkten en badplaatsen

's Zomers heeft elk dorp zijn jaarfeesten en markten, waar veel ambachtelijke producten (en lange-winter-avonden-gepunnik) te koop zijn. Foix, met ca. 10.000 inwoners één van de grootste steden van de Ariège, heeft een mooi kasteel, leuke restaurants en een prettige sfeer. Mirepoix is de moeite waard vanwege zijn plein met prachtige vakwerkhuizen in allerlei pastelkleuren, goed te bezichtigen vanachter een glas bier op de vele terassen. Ax-les-Thermes is een bekende thermale badplaats, waar het geneeskrachtige warme bronwater door de goten langs de straten loopt. Ook is het een uitgangspunt voor wintersport en bergwandelen. Mas d'Azil tenslotte heeft beroemde grotten met onderaardse rivier en ligt in een aangenaam heuvelachtig gebied. Wie het strand niet kan missen, rijdt in 2 uur naar de Middellandsezeekust. Aanrader als badplaats is Collioure.

Uitstekend winterportgebied

Het hele jaar aantrekkelijk

Het voor- en najaar in de Ariège bieden volop gelegenheid tot prachtige wandelingen in een schilderachtig laaggebergte en een woest hooggebergte. In de herfst geniet u hier van de vele noten, paddestoelen en bosbessen die u buiten vindt. In de directe omgeving bestaan veel mogelijkheden voor echte wintersporten als skiën en langlaufen. Met sneeuwschoen lopen (raquette) begint u bij ons voor de deur.
's Zomers kunt u in de streek genieten van de vele gezellige jaarmarkten en levendige dorpsfeesten. Het gebied biedt veel mogelijkheden voor sportief vermaak: rotswandklimmen, golfen, speleologie, paardrijden en watersporten als kanoën en zelfs zeilen. Tochtjes naar de vele kastelen en ruïnes, thermale bronnen, musea of het belastingparadijs Andorra behoren tot de aantrekkelijke mogelijkheden.

Meer informatie

 

Tour de France

Tour de France voor de deur

De tourkaravaan raast regelmatig langs in de omgeving. De foto is genomen op de Col de Port, enkele kilometers verder.